Eilanden Portugal

Madeira en de eilandengroep Azoren, die in de Atlantische Oceaan gelegen zijn, hebben een subtropisch klimaat met vrij veel neerslag, wat ervoor zorgt dat het landschap prachtig groen is.

Madeira

Madeira wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd. Meer nog dan de milde temperaturen dankt het deze naam aan het landschap dat zeer groen is en de vele tuinen met prachtige bloemen. Madeira is een eiland voor wandelaars en natuurliefhebbers. Lange zandstranden vindt u hier niet en zoekt u een zon-, zee- en strandbestemming, dan kunt u dit eiland beter links laten liggen. De hoofdstad van Madeira is tevens de enige echte stad van betekenis. Funchal is een mooie stad, waarbij met name de Zona Velha, de oude wijk de moeite waard is. Ook vindt u in de stad enkele prachtige tuinen en moet u beslist een bezoek brengen aan de markt. Wandelen op Madeira kunt u bij uitstek over de levadas, de vroegere irrigatiekanalen. De bergen Pico Ruivo, Pico das Torres en Pico Arieiro en het laurissilva bos bieden schitterende wandelmogelijkheden. Het is raadzaam om onder begeleiding van een ervaren gids op pad te gaan. Enkele badplaatsen op Madeira zijn Caniço en Ponta do Sol.

Porto Santo

Porto Santo is het tweede eiland dat tot de Madeira archipel behoort. Anders dan Madeira vindt u op dit eiland een prachtig, 9 km lang zandstrand, dat ongeveer de hele zuidkust van het eiland bestrijkt. Dit strand is voor velen de reden om naar Porto Santo af te reizen, maar van massatoerisme is hier zeker nog geen sprake. Met de boot vanaf Madeira bereikt u Porto Santo in ongeveer 2,5 uur. Duurt u dit te lang, dan kunt u in een kwartiertje naar het eiland vliegen. Omdat Porto Santo een stuk vlakker is dan Madeira is het geschikt om per fiets te verkennen. Bent u op op het eiland brengt u dan een bezoek aan het Casa Colombo, het Columbus huis, waar u van alles te weten komt over deze ontdekkingsreiziger. Populaire activiteiten op Porto Santo zijn snorkelen, duiken, zeilen en golfen.

De Azoren

De Azoren is een eilandengroep die op zo’n 1500 km van het Portugese vasteland in de Atlantische Oceaan gelegen is. De archipel is in drieën te verdelen. Centraal liggen vijf eilanden, Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico en Faial. Ten westen hiervan bevinden zich de kleine eilandjes Flores en Corvo en ten oosten van de centrale groep liggen de grootste eilanden van de Azoren, Santa Maria en São Miguel. Alle eilanden van de archipel zijn van vulkanische oorsprong. Het klimaat is mild met aangename temperaturen door het jaar heen en vrij veel neerslag. Deze neerslag zorgt ervoor dat het landschap op de eilanden buitengewoon groen is. De natuur vormt de grootste aantrekkingskracht van de Azoren. Prachtig lange zandstranden ontbreken en toeristen komen dan ook vooral om de natuur te verkennen en om heerlijk te wandelen. Verspreid over de eilanden liggen mooie, pittoreske dorpen met kleurrijke huizen. De belangrijkste stad op de Azoren is Ponta Delgada, gelegen op São Miguel. Ook een bezoek waard is Angra do Heroísmo, dat vanwege de belangrijke historische betekenis door UNESCO op de Werelderfgoederenlijst is gezet. Angra do Heroísmo vormde de link tussen Europa en de Nieuwe Wereld in de tijd van de belangrijke ontdekkingsreizen. Wanneer u altijd al eens walvissen in het wild heeft willen zien, dan zijn de Azoren ook een goede bestemming voor u. Walvis spotten behoort tot de populairste activiteiten op de eilandengroep, waar ook zeilen en mountainbiken geliefde sporten zijn. Vraagt u bij aankomst in uw accommodatie of tijdens uw verblijf ergens lokale feesten plaatsvinden, want deze zijn zeer de moeite waard.

Foto’s van Eilanden Portugal

Ligging van Eilanden Portugal