Klimaat

De kustgebieden van Portugal kennen een mediterraan klimaat dat onder invloed van de Atlantische Oceaan staat. In het binnenland geldt meer een landklimaat, met koelere winters en warmere zomers.

Kustgebieden

Langs de kust van Portugal overheerst een mediterraan klimaat, wat betekent dat de zomers warm en droog zijn en de winters vrij mild. Verschillen bestaan echter wel tussen het noorden en het zuiden. In de Algarve is het gedurende het hele jaar een aantal graden warmer dan in het noorden. In het noordelijk gebied valt door het jaar heen meer neerslag. De rivier de Taag vormt de neerslaggrens met ten zuiden van de rivier een stuk minder neerslag dan ten noorden van de rivier. Over het algemeen kan gezegd worden dat het voor- en najaar de beste reistijd voor de kustgebieden is, zeker wanneer u meer wilt doen dan alleen genieten van de zon. In de zomermaanden is het met name in de Algarve soms erg heet. In het noorden komt de temperatuur wat later omhoog en is juni bijvoorbeeld een zeer goede maand.

Binnenland

Het binnenland van Portugal heeft minder te maken met de invloed van de Atlantische Oceaan en hier is meer sprake van een landklimaat. In de wintermaanden kan de temperatuur dalen tot een paar graden boven nul en in hogergelegen gebieden kan het ook enkele graden vriezen en is sneeuwval geen uitzonderlijk verschijnsel. In de herfst- en wintermaanden valt in het gehele land de nodige regen, waarbij met name de berggebieden nat te noemen zijn. In het voorjaar stijgt de temperatuur in het binnenland snel en in de zomermaanden kan het zeer heet worden met temperaturen die tot boven de 40° uitkomen.

Madeira

Madeira, het eiland van de eeuwige lente, kent een subtropisch klimaat met het hele jaar door milde temperaturen. De gemiddelde temperatuur varieert van zo’n 15° in januari tot zo’n 23° in augustus. Behalve milde temperaturen kenmerkt het klimaat van Madeira zich ook door de nodige neerslag. Deze valt met name tussen oktober en april, maar ook in de zomermaanden moet u rekening houden met af en toe een flinke regenbui.

De Azoren

Het klimaat van de Azoren wordt gekenmerkt door milde temperaturen het gehele jaar door en ook het gehele jaar door de nodige neerslag. Het groene landschap heeft de eilandengroep aan deze regelmatige neerslag te danken. De beste reisperiode voor de Azoren zijn de zomermaanden, omdat het dan het minst regent. De gemiddelde temperatuur in de wintermaanden ligt rond de 16° en in de zomermaanden stijgt die gemiddelde temperatuur tot ongeveer 25°. Weersveranderingen kunnen op de Azoren plotseling plaatsvinden en u kunt dus maar beter altijd voorbereid zijn op een regenbui of ineens opkomende wind.