Populaire regio's

De meeste toeristen trekken naar de diverse kustregio’s van Portugal, waarbij met name de Algarve zeer populair is.

Algarve

De Algarve is dé vakantiebestemming van Portugal. De streek beslaat de hele zuidkust van het land en heeft als belangrijkste stad Faro. Ten oosten van Faro liggen de bekende kilometerslange zandstranden, terwijl ten westen van de stad veelal kleinere stranden te vinden zijn en een wat grilliger kustlijn met kliffen en rotspartijen. De bekendste badplaatsen van de Algarve, waar zich vele accommodaties en toeristische voorzieningen bevinden, zijn Albufeira, Lagos, Monte Gordo en Praia da Rocha. Langs de kust liggen ook enkele authentieke vissersdorpjes, die zeker de moeite waard zijn. Gaat u landinwaarts, dan zult u merken dat het toerisme zich vrijwel uitsluitend tot de kustlijn heeft beperkt. In het binnenland vindt u het authentieke Portugese plattelandsleven met leuke dorpen en prachtige natuur. Langs de kust bevindt zich het grote natuurreservaat Parque Natural da Ria Formosa, waartoe prachtige stranden en een mooie lagune behoren, waarin vele vogels hun thuis hebben gevonden. Voor natuurliefhebbers is dit gebied zeer de moeite waard. Mooie plaatsen in de Algarve zijn Faro en Tavira.

Costa de Lisboa

Met de Costa de Lisboa wordt, zoals de naam al doet vermoeden, de kuststreek rond Lissabon aangeduid. Een vakantie naar deze kuststreek staat garant voor een combinatie van stranden, cultuur en natuur. De belangrijkste badplaatsen van de Costa de Lisboa zijn het mondaine Estoril en Cascais, maar ook Ericeira en Costa Da Caparica zijn prachtige kustplaatsen met mooie stranden, die net als Estoril en Cascais hun geheel eigen karakter hebben. Cultuurliefhebbers moeten behalve Lissabon ook zeker een bezoek brengen aan de schitterende stad Sintra met het prachtige Palácio Nacional de Sintra en het Palácio da Pena. Mooie natuurgebieden vormen de Taag- en de Sadodelta’s en geheel anders is het bergachtige Serra de Sintra, dat voor wandelaars goede opties biedt.

Costa Verde

De Costa Verde is het kustgebied in het uiterste noorden van Portugal, dat vanaf de grens met Spanje naar het zuiden loopt tot Porto. Haar naam, groene kust, dankt het gebied aan het overdadige groen dat er te vinden is. Het is een zeer vruchtbaar gebied, waarin diverse rivieren voor watertoevoer zorgen. Wijnboeren profiteren optimaal van deze omstandigheden en in de Costa Verde vindt u dan ook de nodige wijnranken met daartoe behorende wijnboerderijen, waar onder andere port wordt geproduceerd. Langs de kust zijn prachtige, lange en schone zandstranden te vinden, maar zwemmen is lang niet overal aan te raden, omdat de oceaan op sommige plekken zeer ruw is en daardoor niet veilig. Belangrijke badplaatsen in de streek zijn Espinho, Póvoa de Varzim, Viana do Castelo en Vila do Conde. De Costa Verde beschikt naast Porto ook over andere zeer interessante, historische steden, zoals Braga, Guimaraes en Barcelos. Het binnenland achter de Costa Verde is bergachtig met in het oosten het oudste nationale park van Portugal het Parque Nacional Peneda-Gerês. Een (meerdaags) bezoek aan dit gebied is voor natuurliefhebbers en wandelaars zeker aan te raden.

Costa de Prata

De Costa de Prata, die ook wel de Zilverkust wordt genoemd, is een 200 km lange kuststrook die loopt van iets ten noorden van Lissabon tot even ten zuiden van Portugal. Het bestrijkt een groot deel van de westkust van Portugal. De Costa de Prata is, anders dan de Algarve, nog niet enorm toeristisch en wordt met name veel door de Portugezen zelf bezocht. De kust is afwisselend met prachtige brede zandstranden, maar ook kleine baaitjes, kliffen en rotsen. Mooie badplaatsen met lange zandstranden zijn Nazaré en Figueira de Foz. Ook Peniche, Foz do Arelho en Sào Martinho do Porto zijn steeds populairder wordende badplaatsen. Ook cultuurliefhebbers zitten in de Costa de Prata goed. Aanraders zijn met name het bedevaartsoord Fátima, het mooie middeleeuwse stadje Óbidos en de universiteitsstad Coímbra, waarvan de waarde erkend is door UNESCO. Andere UNESCO werelderfgoederen in deze streek zijn de kloosters van Batalha en Alcobaça en de tempeliersburcht van Tomar. Wanneer u het binnenland intrekt komt u in het authentieke Portugal terecht, waar u kennis kunt maken met het typische Portugese dorpsleven. Wandelaars moeten beslist een dag richting het natuurgebied Serra d’Aire e Candeeiros gaan, waar diverse wandelingen zijn uitgezet. Het binnenland van de Costa de Prata is afwisselend met de hoge bergen van Serra de Estrela aan de ene kant en de uitgestrekte vlaktes in de Ribatejo aan de andere kant. Verspreid liggen prachtige culturele juweeltjes, wijngaarden en natuurreservaten.

Alentejo

De Alentejo is een grote streek in centraal Portugal. De streek grenst aan de Algarve in het zuiden, de Atlantische Oceaan in het westen, Spanje in het oosten en in het noorden vormt de rivier de Taag de grens met de regio Centro. De Alentejo wordt gekenmerkt door glooiende vlaktes met graanvelden, olijfbomen, kurkbomen en de nodige wijngaarden. Ook witte woningen met blauwe elementen zijn kenmerkend voor de Alentejo en herinneren aan de tijd dat de Moren hier heersten. Langs de kust vindt u mooie zandstranden bij Vila Nova de Milfontes, Sines en Zambujeira do Mar. De grootste stad van de Alentejo is het historische Évora, dat door UNESCO op de Werelderfgoederenlijst is geplaatst. U vindt er restanten uit de Romeinse tijd, de middeleeuwen en uit latere perioden. In de streek zijn overblijfselen gevonden die nog verder terug in de tijd gaan en u zelfs tot in het Neolithicum brengen. Wandelmogelijkheden zijn in deze prachtige streek genoeg te vinden en vergeet vooral niet te genieten van de goede wijnen, de heerlijke streekgerechten en gaat u ook eens op zoek naar authentieke handarbeidproducten.

Foto’s van Populaire regio's

Ligging van Populaire regio's